SCOUTING FOR FUTURE: UN ESCOLTISME SOSTENIBLE I TRANSFORMADOR

L’escoltisme ha sigut, pràcticament des dels seus inicis, un moviment ecologista. Probablement no s’haja identificat conscientment amb aquesta terminologia, però des de la seua constitució fa més d’un segle, entén la natura com a eix fonament de la vida i de la humanitat, un espai que cal “cuidar i protegir”. Aquest aspecte de gaudi i cura de la natura l’hem desenvolupat des de la nostra llarga trajectòria com a moviment juvenil i de transformació, fent un ús responsable de l’entorn i apropant a xiquetes, xiquets i joves a la vivència de la natura per entendre-la, per emocionar-se amb ella i per viure-la.

El repte de la humanitat en el segle XXI serà, sens dubte, la lluita contra el canvi climàtic, on veritablement haurem de veure si com a societat tenim la capacitat de entendre quin impacte i quines conseqüències tenen les nostres actuacions econòmiques i estil de vida, o si la comoditat de la immediatesa continuarà imposant-se.

Una revolució global liderada per la joventut ha sorgit, el moviment #FridaysForFuture, on adolescents i joves han dit prou, i interpel·len al món adult sobre les seues irresponsabilitats amb el planeta, les conseqüències de les quals els adults pràcticament no viuran, i les sofrirem els joves, adolescents i infants. L’escoltisme, com no podria ser d’altra forma, no té altra opció sinó que recolzar, sumar-se i ser part d’aquesta iniciativa.

FridaysForFuture és una oportunitat, per una banda, per fer valdre l’experiència, discurs i forma d’entendre la natura que els i les escoltes practiquem i hem practicat durant dècades, i per plantejar-nos seriosament eixir fora i compartir el nostre discurs amb el món d’una forma més intensa, amb més força.

Per altra, esdevé una ocasió per repensar-nos i per fer-nos conscients que no escapem a l’estil de vida i consum immediat, senzill, plastificat i dolent que ens imposa el context econòmic, i que tenim moltes eines per a millorar i aprofundir en una acció i gestió dels nostres agrupaments i estructures de suport coherents amb el nostre discurs: reduir el consum en tot allò que puguem, eliminar totalment l’ús de plàstics en activitats i campaments, optar per un consum de proximitat, optar per una alimentació sana i ecològica… en definitiva, parlem d’incorporar al nostre dia a dia, en la seua totalitat, l’agenda 2030 d’Objectius de Desenvolupament Sostenible

Tenim davant nostre un repte doble: aportar la nostra visió i defensa de la natura a un repte global per la supervivència del planeta; i ser avantguarda en un mode de vida mediambientalment sostenible, no només com a individus, sinó com a moviment educatiu en la seua totalitat.

És hora de fer valdre el que som i el que fem, és hora d’implicar-se, eixir i acompanyar la revolució climàtica que ja està en marxa. És hora d’explicar per què l’escoltisme és una forma de vida. És hora de Scouting For Future.

Ignacio Mora
President de la FEV