XXXIV Festival de la Cançó MEV: Compromís, Solidaritat, Inclusivitat dels nous ciutadans i les noves ciutadanes per al segle XXI

El Festival de la Cançó és sens dubte una de les activitats més importants que duu a terme el Moviment Escolta de València anualment, aquella en la qual els grups inverteixen major esforç, temps i energia de la seua Ronda Solar, juntament amb els campaments d’estiu.

EL FESTIVAL DEL 60 ANIVERSARI

Amb el 60 aniversari com a fil conductor de l’activitat, i organitzada de manera extraordinària per un grup de voluntàries i voluntaris de l’Associació procedents de diferents grups scouts que es van prestar a organitzar aquest Festival de forma desinteressada i quasi espontània, per la falta d’un grup que l’organitzara enguany, el XXXIV Festival de la Cançó Escolta MEV va tindre lloc el propassat dia 10 de febrer, a les Escoles Sant Josep [Jesuïtes] de València.

UN ÈXIT DE PARTICIPACIÓ

Amb 2500 associats inscrits, entre scouters, xiquets, xiquetes i joves, membres de Comités i la resta de voluntaris i voluntàries de l’Associació. Amb una estimació total d’uns 3000 participants, es manté com un dels esdeveniments més importants a nivell associatiu i de participació dels grups, perquè un total de 31 grups van pujar a l’escenari a presentar-nos les seues cançons, a més de d’altres grups que encara que no van participar en el festival de cançons, sí que van estar presents en les diferents activitats programades en el dia. En total, 42 dels 47 grups actuals que formen el MEV es van donar cita en el mateix espai i al mateix temps.

SOM JOVES DE SEIXANTA ANYS

Part del Patronat de la Fundació Scout Sant Jordi al Festival de la Cançó

Enguany Quique Rodríguez, ex-president de l’Associació i compositor de l’Himne del MEV, ha compost, a petició de l’Equip General del MEV, una cançó amb motiu del 60 Aniversari: “Sóc jove de seixanta anys”. La cançó va ser interpretada en la clausura del Festival per membres de la Fundació Scout Sant Jordi, antigues persones membres del MEV, l’actual Equip General i l’Equip de Coordinació i Voluntariat d’aquest XXXIV Festival de la Cançó Scout del Moviment Escolta de València.

LA FIRA DE LES ASSOCIACIONS, UNA EINA DE PREPARACIÓ PER AL SERVEI

Aquest festival es renova cada any i, com a novetat respecte a altres edicions, es va organitzar una Fira d’Associacions a la qual van assistir 20 entitats externes al MEV, amb les quals tenim d’alguna manera una estreta relació, bé per vincles de cooperació o bé per afinitat en les reivindicacions socials que promouen.

Algunes de les entitats assistents van ser Tots Junts Podem, Creu Roja, APNADAH, Acontracorrent Esport, Adaptar, Ambiens… Aquesta Fira d’Associacions tènia l’objectiu principal de donar a conéixer entre els companys i companyes de ruta que estan en etapa de fer el servei, així com publicitar-se entre totes les persones que van acudir a l’esdeveniment.

CANVIAR EL MÓN I CANTAR-HO ALS QUATRE VENTS

El Festival de la Cançó Scout, no és només important per la participació i per aconseguir reunir la gran majoria de les persones membre de l’associació, sinó també per la reivindicació pública del treball pedagògic i educatiu que duem a terme en els diferents grups scouts. Utilitzant la música i les actuacions com a element atraient per a transmetre als nostres joves, els nostres xiquets i les nostres xiquetes, els diferents valors que defensa l’escoltisme.

Perquè les lletres de les cançons estan carregades de missatges que ens fan pensar que l’escoltisme és una de les millors eines per a canviar tots els aspectes negatius amb els quals convivim en la societat actual:

Visibilitzar injustícies socials

“Al Sàhara hi ha tempesta,
Al meu poble es crema el bosc,
A Síria plouen bombes,
És de nit i no es fa fosc”
(Capitans d´un vaixell- A.E. Cohinoor)

“Nunca lo presentí
sería nuestro final,
Y ahora mi cuerpo preso
flota en este mar, sin más
y es que era mi tierra
y me haces cruzar mil mares
Duele que haya muertos
pero no haya culpables”
(Invisibles- G.S. Seeonee)

Vida en la Natura

“Andando por las montañas
y tumbada en la pradera
Cuando el río corre cerca
Siento que mi alma está llena”
(El bosque y yo- G.S.Pío XII)

Reivindicació de la Igualtat

“Haz lo que te de la gana
la vida acaba mañana
aunque creas que es extraño
a nadie le hace daño
y le guste a quien le guste
y le pese a quien le pese
las dos sentís lo mismo
deja que te bese”
(Amor de Campamento- G.S. Pau)

“Ya no andamos solos
contigo gritaré
Derruiremos muros
que segregan razón y piel(…)
Al volver a casa,
no quiero temer,
que me hagan algo por mi raza
o por ser mujer”
(Ya no tendré miedo- G.S. Ain-Karen)

“Enséñame un signo de complicidad,
todo mi grupo lo aprenderá.
Nada será lo mismo, nada será igual,
Matopu ahora aprende a signar”
(Un signo de complicidad- G.S. Matopu)

Reivindicació de l’escoltisme com a eina de canvi social

“En el cuello, la voluntad
para poder ser el cambio
ese que queremos
para el mundo en que vivimos.
Somos muchos, lo sentimos.
Siempre Listos!”
(Paso a paso- G.S. Altaïr)

“L´escolta sempre avança
en un camí que esta ple d´esperança
som el vent que bufa potent
cap el canvi que construirem.
Acompanya´ns no t´ho penses
tots faremun món més perfecte.
Som el vent que bufa potent
cap el canvi que construirem”
(L´escolta- A.E. Argila)

“L´escoltisme combatent,
va traure les dents,
Aconseguí un gran valor,
per crear un món millor”
(Sense fronteres- A.E. Alezeya)

“Protegir aquesta terra amb tu
fent un ús més racional.
I deixar un món als nostres fills
molt millor que l´hem trobat”
(L´Omjectiu 2030- A.E. L´Om)

CANÇONS CONVERTIDES EN ACCIONS: EL FUTUR DEL MEV

Lluny d’importar qui obtinguera un reconeixement del jurat, hem d’estar satisfets pel gran ambient aconseguit durant la jornada, satisfets pel treball i la dedicació de tots, perquè aquest, el festival del 60 aniversari, fora una demostració de l’energia i la potencialitat que té el MEV.

Ara només queda que totes les nostres lletres escrites i cantades, es convertisquen en accions que canvien de debò el món, perquè així tots serem guanyadors.

“Compartiendo serás más feliz,
ayudando tú descubrirás,
que el camino resulta más fácil
Siempre listos sirviendo a los demás”
(El Hechizo- G.S. Iter)

L’Agrupament Escolta Iter durant la seua actuació al Festival

Iván Guimerà Palacios
President del Moviment Escolta de València